Beagle ClubFokker en Clubfokker

Fokker en Clubfokker

Fokker, Clubfokker, een Thuisnestje, een Gelegenheidsnestje. Alle benamingen worden gebruikt voor één en hetzelfde: Als je een nestje honden fokt, ben je een fokker.

Graag lichten we een aantal zaken hieronder toe.

Fokker en lid van de Beagle Club Nederland

Als je, ook al is het maar eenmalig, een nestje Beagles fokt én je bent lid van onze vereniging, moet je voldoen aan het Verenigings Fok Reglement, het zogenaamde VFR.
Wat het VFR inhoudt, vind je op deze pagina. Als Beagle Club Nederland hebben we een Stappenplan gemaakt voor het fokken van een nestje.  Hopelijk helpt dit (nieuwe) fokkers.

 

ClubfokkerLogo BCN Clubfokker

Clubfokkers moeten voldoen aan het VFR (net als ‘gewone’ leden die een nestje fokken).

Om de status Clubfokker te krijgen garanderen deze fokkers dat zij inderdaad voldoen aan het VerenigingsFokReglement, zij nemen (zoveel als mogelijk) deel aan bijeenkomsten die de BCN organiseert voor de Clubfokkers (vergaderingen en lezingen). Daarnaast moeten zij minimaal 1 jaar lid zijn van de vereniging voordat zij deze status kunnen krijgen. Daarnaast betalen zij naast hun reguliere contributie een jaarlijkse Fokkersbijdrage.
Lees hier meer over: Verantwoording van de BCN ten opzichte van kopers en fokkers

 

Als Beagle Club Nederland hebben wij behalve of men voldoet aan het VFR, geen controlemogelijkheden om bijvoorbeeld het dierenwelzijn te toetsen of hoe de Clubfokker met zijn pupkopers omgaat.

De Raad van Beheer op Kynologisch Gebied (de organisatie die de stambomen afgeeft), heeft hier deels wel een taak in, namelijk:

  • Toets van het DNA van de pups (zijn de aangemelde ouders ook de daadwerkelijke ouders van de pups): dit heeft overigens niets met gezondheid te maken.
  • Zij chippen de pups
  • Controle bij de fokker thuis of het welzijn van moeder en pups is gewaarborgd. Alleen bij excessen zullen zij rapporteren en eventueel sancties opleggen

 

Wil je Clubfokker worden, stuur dan een e-mail naar het Secretariaat, tezamen met alle benodigde documenten (zie Stappenplan Nestje).

 

Thuisnestje, Gelegenheidsnestje

De Clubfokkers hebben vrijwel allemaal hun pups in huis, zeker de eerste paar weken. Daarna kunnen de pups verhuizen naar een plek met meer uitloop/speelmogelijkheden maar over het algemeen is dat nog steeds in/aan huis (bijvoorbeeld een serre, puppenkamer, enz.). Dit zijn in feite dus ook Thuisnestjes.

Er is sprake van een Gelegenheidsnestje als mensen echt éénmalig een nestje fokken, bijvoorbeeld omdat ze per se een kind van hun eigen hond willen of een keer willen ervaren wat het is om een nestje te fokken.