Beagle ClubRasstandaard

 

De rasstandaard beschrijft hoe ‘De Beagle’ eruit moet zien. De rasstandaard is internationaal vastgesteld door de Federation Cynologique Internationale (FCI). Tijdens keuringen dient een keurmeester de honden te beoordelen aan de hand van deze standaard. De standaard is een omschrijving van de perfecte Beagle maar biedt wel enige speelruimte. De perfecte Beagle bestaat natuurlijk niet en alle Beagles zijn uniek.

Een rasstandaard en daaraan gekoppeld keuringen zijn belangrijk om een ras ‘te behouden’. Als er geen standaard zou zijn waaraan de honden worden getoetst, kunnen er veranderingen in het uiterlijk ontstaan waardoor op termijn de Beagle ‘De Beagle’ niet meer is.
De standaard zoals hieronder beschreven gaat uit van een hond die ‘fit for function’ is.

 

Algemene uitstraling

Een stevige, compact gebouwde hond, die de indruk van kwaliteit overbrengt zonder grofheid.

Belangrijke verhoudingen

Lengte van het hoofd, tussen het achterhoofd en de punt van de neus, gedeeld door de stop, zo gelijk mogelijk. Hoogte tot elleboog ongeveer halve schofthoogte.

Gedrag en temperament

Een vrolijke hond wiens essentiële functie het is om te jagen, voornamelijk op hazen, door een geur te volgen, met grote activiteit, uithoudingsvermogen en vastberadenheid. Oplettend, intelligent en gelijkmatig temperament. Beminnelijk en alert, zonder agressie of verlegenheid.

Hoofd

Redelijke lengte, krachtig zonder grof te zijn, fijner bij de teef, vrij van frons en rimpels.
De schedel is licht gewelfd, matig breed, met geringe achterhoofdsknobbel. De stop is goed gedefinieerd, lengte zo gelijk mogelijk tussen achterhoofdsknobbel en neuspunt verdeeld. Voorsnuit mag niet spits zijn met redelijk goed hangende lippen.
De kaken moeten sterk zijn, met een perfect, regelmatig en volledig schaargebit, d.w.z. de boventanden moeten sluitend over de ondertanden heen vallen en recht in de kaken staan.
Een brede neus met wijde neusgaten, bij voorkeur zwart, maar minder pigmentatie is toegestaan ​​bij lichter gekleurde honden.
De ogen zijn donkerbruin of hazelnootbruin, tamelijk groot, niet diep of prominent geplaatst, goed uit elkaar geplaatst met een milde, aantrekkelijke uitdrukking.
Lange oren met afgeronde punt, bij uittrekken bijna tot aan het einde van de neus reikend. Laag aangezet, fijn van structuur en sierlijk hangend tegen de wangen.
De hals moet voldoende lang zijn om de hond gemakkelijk te laten ruiken, is licht gewelfd en met weinig keelhuid.

Lichaam

Bovenlijn recht en horizontaal. De borst daalt tot onder de elleboog. Ribben goed gewelfd en goed naar achter doorlopend. Korte rug maar goed in verhouding. Krachtige en soepele lendenen. De buik niet te veel opgetrokken.

Voorhand

Schouder goed naar achteren liggend, niet beladen. Voorbenen recht en goed onder de hond geplaatst, goed van substantie en rond van bot, niet taps toelopend naar de voeten. Middenvoet kort. Stevige ellebogen, niet naar binnen of naar buiten draaiend.

Achterhand

Dijen zeer gespierd. Sprongen (knie) goed gebogen. Sterke, laaggeplaatste hakken en evenwijdig aan elkaar geplaatste middenvoeten.

Voeten

Gesloten en stevig. Goed gebogen tenen en sterke zoolballen. Geen hazenvoet. Nagels kort.

Staart

Stevig, matig lang. Hoog aangezet, vrolijk gedragen maar niet over de rug gekruld of vanaf de wortel naar voren hellend. Goed bedekt met haar, vooral aan de onderkant.

Gang/beweging

Gaat met rechte rug, krachtig gangwerk, zonder neiging tot rollen. Vrije, ver uitgrijpende en recht naar voren gerichte pas, zonder hoge knieactie. Achterbenen tonen stuwkracht. De voorbenen mogen niet maaien of kruisen.

Vacht

Kort, dicht en weerbestendig.

Kleur

Driekleur (zwart, bruin en wit)
Blauw, wit en bruin
Daskleur (Badger pied)
Haaskleur (Harepied)
Citroen pied (Lemon pied)
Citroen en wit
Rood en wit
Bruin en wit
Zwart en wit
Helemaal wit
Met uitzondering van een geheel witte hond, kunnen alle bovengenoemde kleuren als mottle (met sproetjes) worden gevonden. Andere kleuren zijn niet toegestaan. Punt van staart wit.

Maat

Gewenste minimale schofthoogte 33 cm.
Gewenste maximale schofthoogte 40 cm.

Fouten

Elke afwijking van de voorgaande punten moet als een fout worden beschouwd en de ernst waarmee de fout moet worden beschouwd, moet in exacte verhouding staan ​​tot de mate en het effect ervan op de gezondheid en het welzijn van de hond en op zijn vermogen om zijn traditionele werk.

Diskwalificerende fouten

• Agressief of overdreven verlegen
• Elke hond die duidelijk lichamelijke of gedragsafwijkingen vertoont.

NB:

• Mannelijke dieren moeten twee ogenschijnlijk normale testikels hebben die volledig in het scrotum zijn ingedaald.
• Voor de fokkerij mogen alleen functioneel en klinisch gezonde honden met rastypisch exterieur worden gebruikt.

 

In de Verenigde Staten heeft men een eigen standaard die enigszins afwijk van de Engelse standaard. In Nederland hanteren we de standaard van het land van oorsprong: Groot-Brittannië. In de Verenigde Staten geldt o.a. geen minimum maat. Er zijn twee grootteklassen nl. kleiner dan 13 inch (33 cm) en van 13 tot 15 inch (38 cm).