Beagle ClubOmschrijving van het ras

Jachthond

De Beagle is een jachthond. Hij zal snel achter wegvluchtende dieren of andere zaken aan gaan. Zijn neus is zijn krachtigste orgaan en hij zal alles willen ruiken of met zijn neus willen onderzoeken. De Beagle is zelfstandig, vaak vertaald met ‘eigenwijs’. Hij zoekt graag zijn eigen weg.

Groepsgericht

Hij is groepsgericht en kan het beste functioneren in een groep, of dat nu een groep (gezin) mensen is of een roedel andere honden. Hij is lief voor kinderen en vindt het heerlijk om aangehaald en geknuffeld te worden. Hij vindt het moeilijk om alleen te zijn. Dit kan uiteraard wel getraind worden.

Sociaalvaardig

De Beagle is een sociaalvaardige hond. Hij kan met alles en iedereen overweg en krijgt daarom ook regelmatig de naam ‘allemansvriend’, hij is absoluut ongeschikt als waakhond.

Gehoorzaamheid

Hij is goed gehoorzaam te krijgen met training, maar zal nooit meteen gehoorzamen als hij bezig is met zijn eigen dingen, die hij belangrijker vindt.

Energiek

Een Beagle is een actieve hond en zal (zeker op jonge leeftijd) genoeg lichaamsbeweging of spel moeten krijgen om zijn energie kwijt te kunnen.

Training

Puppycursus en gehoorzaamheidscursus zijn bij dit ras een ‘must’. Na de puppycursus ben je natuurlijk nog niet klaar. Het opvoeden en begeleiden gaat zijn hele leven door. Daar krijg je een lieve, actieve en sociale hond voor terug.

Voeding

Een Beagle houdt van lekker en veel eten. Dit ontaardt snel in een dikke hond als daar niet de hand aan wordt gehouden. Vooral bij een hond die zo van eten houdt, is het belangrijk hem niet te leren bedelen.