Beagle ClubStamboom

Stamboom

De Beagle Club Nederland is er voor alle Beagles, met of zonder stamboom

 

Rasechte Beagle / stamboekhouding

Als officiële rasvereniging voor De Beagle in Nederland vinden wij dat een rasechte Beagle een afstammeling moet zijn van ouders die zijn ingeschreven in het stamboekregister. Dat kan het Nederlands Hondenstamboek zijn (NHSB) of een buitenlands, door de Fédération Cynologique Internationale (FCI) erkend, stamboekregister. De FCI is een wereldwijde organisatie die, samen met een aantal andere organisaties, zoals de AKC (American Kennel Club), officiële afspraken heeft gemaakt met betrekking tot de registratie van rashonden en de wederzijdse erkenning van elkaars stamboekhouding.

In Nederland is er maar één organisatie die deze officiële stambomen mag afgeven: De Raad van Beheer op Kynologisch Gebied in Nederland (De Raad van Beheer). Rasechte Beagles moeten in het NHSB ingeschreven zijn of worden. Er zijn organisaties/personen die mooi ogende ‘papieren’ afgeven voor pups. Deze papieren hebben geen enkele waarde. Sterker nog, als je wilt deelnemen aan tentoonstellingen, veel kynologische activiteiten: bijvoorbeeld veldwedstrijden, dan is een hond uitgesloten als hij geen officiële stamboom heeft.

Je kunt met elke Beagle een nestje fokken. Doe je dat met Beagles met een niet officiële stamboom (of zonder stamboom) dan worden deze beschouwd als niet rasechte Beagles en je kunt voor de pups geen stamboom aanvragen.

 

Waarom een stamboom

Een stamboom is nooit een garantie voor een gezonde hond, maar je mag er minimaal van uitgaan dat de fokker, die met NHSB-geregistreerde honden fokt, de afstamming van zijn honden kent en dus ook weet of er sprake is van erfelijke afwijkingen binnen de verschillende lijnen.

Wanneer een fokker een nestje heeft, meldt hij dat bij De Raad van Beheer. De Raad van Beheer doet vervolgens DNA-onderzoek om vast te stellen dat de aangemelde ouderdieren ook daadwerkelijk de ouderdieren zijn van de pups waarvoor een stamboom wordt aangevraagd. Daarnaast chipt en registreert de Raad van Beheer de pups.

De enige reden waarom een fokker geen stamboom zou aanvragen voor een pup, is wanneer hij van een specifieke pup uit het nest vindt, dat het niet verantwoord is om daar vervolgens weer stamboomhonden mee te fokken (denk aan een ernstig gebrek).